Литературен клуб „Ерато“ през погледа на на Стоил Рошкев

“Деветдесет и седма. Октомври. Младежи от цяла България, събрани заедно. Конкурсът за поезия “В. Ханчев…”
Вероятно така е изглеждала сводката на нечие космическо разузнаване, сканиращо събранията на хора по всяка брънка на планетата. И измежду тях, бихме добавили, прави впечатление група ученици с особено будно и интелигентно излъчване. Кои са? Откъде са? Тези бяха светкавичните въпроси, атакували любопитството ми тогава. Не закъсняха и отговорите.
Като по телепатия уловила породилия се интерес към групата, ръководителката й, г-жа Камелия Станчева разкри, че това са нейни ученици от литературния клуб към ПМГ “Васил Друмев” в Старопрестолния град. По-късно разбрах и името му – “Ерато”.
Естествено е да бях привлечен първоначално от външното обаяние на клуба, нямащо нищо общо с остарелите стереотипи за “млади литератори”. Напротив, току-що видените, нека употребя думата “тийнове”( защото тази дума се припокрива най-точно с днешната ситуация), удивително добре се вписваха именно в тази днешна ситуация, с цялостното си присъствие, сякаш много по-близко до бъдещата сетивност, отколкото до митологизираната, одъртяла и невярна представа за творците, която, за съжаление, все още дори важи и в сегашното официално изкуство.
Обаче не само външният облик, а и текстовете на представителите на “Ерато”, които впоследствие прочетох, ме впечатлиха с умелия превод на класически за литературата теми на модерен и съответстващ на времето език и контекст. Ето, например, стихотворението “Истината” на Симона Петкова, където вечният културологичен проблем за това що е истина и дали е абсолютна или е въпрос на относителност, е свързан с един актуално нов поглед към настоящия кризисен хронотоп на родината. Освен социалните очертания, силно характерна за Симона е и любовната линия, но отново поставена в контекста на адекватните времеви промени:
Да се изцепиш в брак
във времето, когато
трудно се издържа
с нечий негроиден образ
с характер на абориген…
редове пряко диалогизиращи със съмненията на литературните фигури от стихотворенията на Теодора Константинова, които се питат “но дали това е истинска любов?!” и същевременно “обичат своята убиваща заблуда”. В тях се среща и мотивът за смъртта. Особено ярка е строфата
Времето – отровна, дълга змия,
спомените – нейната отрова,
ако не те е страх – вземи я
или завинаги увий в окови!
изградена върху умело подбрани метафори, представящи бунтът на поета пред неизбежното.
Римната структура и алитерациите са определящи също за Виктор Киров – друг представител на “Ерато”, отличаващ се в стиховете си със заявена бунтарска позиция, противна на всичко допотопно:
Не обичам нито лаврите, нито грамотите,
дарени от дъждовни червеи и слузести медузи
или: “Мразя морето/ Мразя момчето/ Мразя и момичето…”, една директна препратка към култовия анимационен екзистенциалист – смърфа Граучи.
Определено по-романтична е позицията на новия член на клуба – Катерина Стоянова. За художествен образ, представящ нежната й, все още търсеща своя поетически изказ душа, тя умело избира метафората “бяла птица”, която
сънува бяла обич,
бяла нежна доброта
как разкъсва черен обръч,
изтъкан от черна суета.
Белият цвят, в случая контрастиращ с черния, се налага като основен фон за едно жизнено възприемане на околния свят и в останалите й произведения. “Предчувствие” и “Сън” доказват, че Катя е открила, или по-скоро почувствала, тази “сребърна чиста магия” – поезията.
Вълшебна магия струи и от лирическите миниатюри на Галина Налбантова. В тях поезия и проза се преплитат, редуват, дори и отричат. Създадена е оригинална текстовост, в която редом до романтично персонифицираните образи на Пролетта и зелената самота, на Героя и Девойката, взаимствани от фолклорните модели, се нареждат “великите дела и проблема с петролните интереси на Европа”. Трудно е да се прецени кое е по-силно – романтиката или реалността в художествения образ. По-важна е неговата провокативност, която още при първи прочит завладява съзнанието на читателя. Дори последните постижения на науката – компютрите и Интернет, предизвикват силни художествени асоциации – малката история за срещата в чата с ABBA21
Доколкото литературата е мегатекст (деконструктивистки термин) със своите явни и скрити цитати, където всеки следващ творец донаписва своя дял на мегатворбата, започната от предшествениците му, смятам че успешно се е справила с тази задача Северина Плачкова, насочвайки читателския хоризонт към творчеството на съвременен български писател:
“Когато…
свърши…
все още те държах…
в ръцете си.
и постскриптума:
P.S. Знаех… ,знаех си…,
Още когато те видях на гърба… на
черешата…
Тъй като всеки край е едно ново начало, Георги Панайотов възкликва:
Животът е безкрайна спирала от далечни химери
и болезнени блянове за отровна действителност,
по която пълзим.
Заключение, пропито с много мъдрост, постигната по пътя към изстраданата и все още търсена истина:
Истината е, че те обичам 
като онези – с първата награда.
Още едно доказателство, че днешното поколение е с доста степени по-подготвено и житейски опитно, за възрастта си от предшестващите го. И това е естествено като се има предвид интензивността на настоящата действителност. Интересно нейно художествено пресъздаване е сплитането на екзистенциалната проблематика със стари библейски мотиви, убедително представено в стиховете на Марияна Косева:
Нали хаосът е бил
начало на света,
дано да бъде и начало
на моето прераждане.
Сложността на това определено субективно творческо прераждане на Мърата е представено чрез оригиналните и предизвикващи противоречия образи на пиранята, вълкът, гълъбицата. Те доказват, че днешните млади разбират колко е наложително човешкото преоткриване и промяната на света. Както в технологиите, така и в литературата. Ако през сегашния век е неуместно техниката да е като тази от миналия, напълно неуместно е и литературата да е като тази от преди сто години. Смятам, че на пишещите от клуб ”Ерато” това им е съвсем известно. От запознанството ми с тях минаха три години, а аз се надявам, че ще бъдем приятели и занапред. На добър час и от мен.
Стоил Рошкев
април 2000
-носител на много първи награди от 
-национални конкурси 
-автор на стихосбирката “Ток”