Отечество

“Отечество любезно, как хубаво си ти!”

Иван Вазов
Есе
Днес избирам да се изповядам пред теб, Българийо… Както някога го направиха Ботев, Вазов и всички онези, които умряха за теб. Не ме е страх, че съм толкова млада, че нямам житейски опит, че не познавам всяко твое кътче. Днес ще си позволя да бъда различна, поетична, искрена. Да ти кажа, родино, онова на което всъщност искам да науча себе си и своите деца…

Не съм решавала къде да се родя. Не съм те избрала самата аз. Така се случи. И странното е, че дълго време се чувствах онеправдана и излъгана заради това. Растях, четях, гледах по телевизията и разбирах колко са хубави другите страни. По този начин ме възпита средата ми. Не че родителите ми не бяха патриоти, не че баба не ме приспиваше с “Хаджи Димитър” и “Левски”. Но… Нямаше я онази вътрешна убеденост, че ти, Българийо, си нещо свято, че това, че съм българка, е гордост и отговорност. Бях още малка.
С напредването на годините ми само увеличавах своите знания. Четях много книги – все чужди, интересувах се от историята на света, мечтаех да замина. Към “по-добрия свят”. Онзи украсен с неонови светлини и високи сгради, които пробождат небето. Където хората са работливи, пресметливи, студени. Затворени в една златна кутийка. С телевизор и Бяла ограда. И аз мечтаех ли, мечтаех за моя такава кутийка и моя ограда. Само че не в България…
Прости ми, прекрасно Отечество. Никой не ме е учил да те обичам истински. Може би просто не живеех в правилното време. В нашата действителност доминира разумът. Той е двигател на прогреса. Хората живеят, за да  произвеждат. Техниката носи удобство и приспива нашата нравственост. Сякаш всички са изоставили духовните си търсения. Ние, българите, може би още не сме толкова механизирани, но има време… Друга основна тенденция е глобализацията.Фактор, които размива националните специфики. Различията са причина за конфликти, за войни. Нека да ги отстраним.
И аз се стараех да съм като всяко момиче в Америка, Франция, Китай. Да не засилвам в себе си онези качества, които наричаме национални. Да не бъда българка. Водех спорове, ожесточено крещях, че държава, която не ми предлага реализация, не е достойна за обич. Прости ми, Българийо! Аз не осъзнавах, че цялата съм твое дете, че нямаше да бъда такава, ако се бях родила в Австралия или Бразилия. Още не бях усетила повика на твоята кръв, мелодиката на езика ти.
Може би ако се бях родила през Възраждането…В едно патриархално семейство, уважаващо традициите, с баща учител – начетен и патриот, с майка като Съба Вазова… Сигурно щях да стана друга. Защото точно тогава се е оформила нашата нация. Създала се е представата за това кои сме ние, откъде идваме, кое ни свързва. Едва ли в цялата ни история чувството на принадлежност към общността е било по-силно. Може би някой ще каже, че начинът, по който се е развивало цялото човечество,  е повлиял и на нас – мощни националистически течения, разбиране белезите на нацията, борби за освобождение и независимост. И само толкова… Не ми харесва. Отечество мое, ти заслужаваш повече. Аз бих казала, че тогава, от тъмнината на робството, някъде в недрата ти, са изкристализирали гениални творци. Хора, създали най-искреното и красивото, на което е способен човешкият род. И после го посветили на теб. Такива бяха и Захари Стоянов, Вазов, Алеко Константинов. Освен тях са се появили и герои, смели, борбени, обичащи те. Които и до ден днешен са нравствени образци, които се мъчим да следваме. Едните са те обикнали дотолкова, че умрели за теб. Другите видели това и със силата на перото си накарали всички свои сънародници да се възхитят и да възлюбят теб. Своята мъничка необособена още, страдаща родина. Своята “майка юнашка”, която се е съхранила през осем века робство, без да изгуби същността си. Какво още да се каже за тия, които съчетават в себе си и двете – талант, който омайва и очарова; смелост, която увлича и води на бунт. Като Ботев. Този културен и исторически феномен, впечатляващ не само със силата и мъжеството си, но и с дълбината на чувствата, в своята поетика.
Да, Българийо, ти раждаш такива чада. Нима сега някои би се осмелил да те прати в калта, да те плюе, да се срамува от теб? Само някое глупаво, неразумно, объркано момиче, което май не се е родило в точното време, защото мястото определено е точно.
Най-накрая преосмислих живота си. Идеалите. Общочовешките ценности, които определят пътя ти и стойността на твоите постъпки. Думи, като “патриотизъм”, “родина”, “свобода” добиха плът и кръв. Оживяха. Оживяха в лицата на националните ни герои – Левски, Бенковски, Паисий. Които са събудили народа ни преди векове. Събудиха и мен. Показаха ми красотата ти, твоята святост, Отечество.
И днес в гърдите ми бие едно българско сърце. Във вените ми тече българска кръв – гореща и алена. Знам, че никога не бих живяла другаде. Имам само един дом. Само една страна, която ме приема и разбира истински. Единствено тук искам да прекарам дните си. Да възпитам своите деца – с приказки за Хитър Петър, с песни за Чавдар войвода, със стиховете на Вапцаров. С онези малко неща, които те правят неповторима, Българийо – киселото мляко, баниците, чардаците, Стара планина, чипровските килими, обичаите коледуване и лазаруване. Как мога да живия далеч от всичко това? И от всички твои деца. Не от онези героите, а днешните. Очукани от събитията. Десетилетия, кланящи се на Русия, а последното на САЩ. И дълбоко в себе си не забравящи, че “българското е най-хубаво”. Като шопите  - колоритни и неповторими, добруджанците – с широки сърца, работливи и честни, тракийците, мизийците – всички ние. Родени и израсли тук. “Тъмни балкански субекти”, както ни наричат на Запад.
Сигурна съм, че ако можеше, щеше да ме питаш какво най-много харесвам в теб, Родино. Дали пейзажите, чудните рилски езера, връх Вихрен, Искърския пролом, черноморските брегове. Какво да ти кажа? Грях ми е на душата, но не те познавам истински. Около мен са все останките от късната тоталитарна архитектура ; надписи на латиница ; сгради, копирани от западняшката действителност, изникнали като гъби последните години. И там някъде аз се губя. А повярвай ми, не се съмнявам в това, че си най-красивото кътче на света. И когато загубя тази своя вяра, аз прочитам нещо българско. На Вазов, Славейков или Лилиев. Прочитам и си представям твоите чудни картини. Сещам се, че  “нашите звезди са най-големи” и “нашето небе е най-дълбоко”.  Че ти си неповторима. Или се разхождам сред природата ти, сред житните ниви, сред пустите поляни с цветя. Гледам един твой залез. Опиянявам се от цветовете му, блаженството, което носи. Каква по-голяма красота?
Затова се чувствам късметлийка. Че съм родена тук. Всеки ден благодаря на Бог за семейството си, за приятелите, за българския хляб, с който се храня. Спрях да се питам дали си струва да си търсиш щастието по широкия свят. Вече няма смисъл. Аз съм го намерила. И то е тук.
Защото всеки човек е истински само там, където се е родил. В друга страна  той винаги е чужденец. Колкото и да е овехтяло, остаряло и несъвършено родното, то си е твое. И е единствено. Трудно е да го разбереш, да го осмислиш, да повярваш. Но направиш ли го – завинаги си  у дома.
Да, ще ти кажа, мила моя родино. Ще си позволя да ти говоря както само най-великите ти чада са го правили. Защото така говоря и на себе си, понеже съм част от теб. Не ми е трудно до открия какво най-обичам в теб. Мога да изреждам до безкрай, да изброявам всички онези неща, с които се гордея, да търся възрожденския плам в душата си, но това ще бъде излишно. Всяко малко дете може да направи простичката разлика – “мое” и “чуждо”. Без да определя дали “своето” е по-добро, по-различно, по-красиво. То просто знае, че да си част от нещо, дава сигурност, отделя те от враждебния, “чужд” свят. Та и аз така. Обичам те, Българийо, защото ти си моят дом, моята сигурност, моето кътче сред този жесток свят. Обичам те, защото не е нужно да се променям, да уча езици, да забравям традициите си, да пренебрегвам гените, завещани ми от Ботев, за да живея добре. Мога да бъда себе си. И същевременно да бъда щастлива.
Сега съм спокойна. Бях честна, открита, най-накрая. Разкрих душата си пред теб, Отечество. Макар че ти винаги си ме познавало. Винаги ти е било ясно, че ще се върна, че онова изконното, което ми е вродено, ще проговори в мен. Просто няма друг начин. Аз съм българка до мозъка на костите си и те обичам. Няма защо да казвам повече, всичко друго ти го знаеш…