Млади изобретатели от ПМГ конструират къща – робот

Учениците от клуба по роботика участват в световно състезание за интелигентна сграда. 

С конструирането на къща – робот са се заели 10 млади изобретатели от Природоматематическа гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Вече месец те работят над създаването на модел на уникална динамична сграда, която да бъде енергонезависима и енергоспестяваща. Те участват в международното състезание HIT Challenge за интелигентни сгради. Конкурсът е обявен от Холандския институт  Ханзе Институт по Технологии (The Hanze Institute of Technology), а официален негов спонсор е гигантът „Филипс” (Philips).

 

 

 

 


Ричард Бъкминстър Фулър (младши, на англ. Richard Buckminster “Bucky” Fuller), известен като Бъки Фулър, е американски инженер-конструктор, архитект, изобретател, иноватор, поет, лектор и автор на множество публикации, на близо 30 книги, редактор и издател на собственото списание Shelter (1930-33), с което възражда и популяризира гръцката дума “екология”, а най-вече дава трибуна на идеята на живота си за развитието на “Вникваща и предвидливо проектираща наука” (Comprehensive Anticipatory Design Science). Наука, която да работи за изпреварването и решаването на основните общочовешки проблеми с помощта на иновативни технологии, осигуряващи “повече и повече за живота на всеки с все по-малко средства”.

През 1929 г. Фулър представя модел на своята самоподдържаща се 4-D къща (виж картинка) на изложение в Чикаго, където рекламният специалист Уолдо Уорън, слушайки неговите описания за философията, стояща зад тази конструкция, сглобява думата Dymaxion, която Фулър много харесва, и тя става ключово название за много от неговите проекти впоследствие.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.