Възпитаник на ПМГ спечели бронзов медал от фестивала на младите математици

Георги    Бронзов медал от първия български фестивал на младите математици спечели осмокласникът Георги Веселинов Георгиев. Той успя да се пребори за третото място в отбор с трима ученици от МГ Варна.
      „Състезанието е само отборно, няма индивидуална надпревара. Ние се състезавахме в групата на учениците от седми до девети клас и се представихме блестящо, защото бяхме само четирима, а трябваше да играем шестима. Освен това в нашия отбор имаше и две момичета от седми клас”, не крие гордостта си Георги. 
     Математическият фестивал се е провел в Созопол и е направен по модел на руското състезание. То се отличава от стандартните математически състезания. Основната му задача е да класира отборите според възможностите им да решават нестандартни задачи, работейки в екип, да излагат намерени решения и да проверяват и оценяват чужди решения. Фестивалът се провежда в пет кръга, по време на които става и елиминацията, за да останат до финала четирите най-добри отбора. „Тогава ни дават осем задачи за решаване и ние трябва да се справим с тях за пет часа. След това пък започва най-интересната част и тя се нарича „Математически бой”, разказва правилата на фестивала Георги. В този математически бой един срещу друг се изправят два отбора. Първи играта започват капитаните и победителят има право да избере дали неговият отбор да бъде предизвикващият или предизвикваният. „Ако капитанът избере ние да предизвикваме, ние трябва да дадем една от задачите на другия отбор и те пред нас да я решат и да обяснят решението й. Ние сме опоненти и можем да им задаваме въпроси, от които ние печелим точки”, разказва още Георги. Освен че двата отбора се бият за точки, такива може да трупа за себе си и журито. 
Отборите имат право да откажат да предизвикват или просто да върнат предизвикателството, и това се случва, ако отборът не е решил задачата, която трябва да обясни. „Е, това е кофти, но ако не сме се справили с решението, по-добре да проверим другия. Но при всички случаи повече точки се печелят, когато ние обясняваме дадена задача”, уточнява младият математик.
      Миналата година Георги е бил шести в България след националната олимпиада по физика. Тази година ще участва в два такива турнира и отново в олимпиадата по физика. Неговият баща, както и чичо му също са възпитаници на търновската математическа гимназия и са влезли в университета, след като са били лауреати на олимпиада по физика и математика.
     На 22 септември участниците посетиха остров Свети Кирик и участваха в официалното откриване на археологическите проучвания там. С тях беше и областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, който беше патрон на фестивала. След това учениците се разходиха с корабче до остров Свети Иван и разгледаха църквата, където бяха положени частици от мощите на св. Йоан Кръстител. 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.