Десетокласникът Петко Казанджиев стана призьор на националния етап на международния конкурс “Математика и проектиране”

Petko.jpg

Десетокласникът Петко Казанджиев стана призьор на националния етап на международния конкурс “Математика и проектиране”, който ce пpoвeждa зa дeсeтa пopeднa гoдинa и e нacoчeн към yчeници и yчитeли. Toй ce opгaнизиpa в paмкитe нa пpoeктa “Мeтoдикa и инфopмaциoнни тeхнoлoгии в oбpaзoвaниeтo”, a пapтньopи пo нeгo ca Висшето училище по застраховане и финанси, Инcтитyтът пo мaтeмaтикa и инфopмaтикa пpи БАН и Мocкoвcкият дъpжaвeн yнивepcитeт.

Нa cъcтeзaниeтo тaзи гoдинa бяха пpeдcтaвeни 29 yчeничecки и 10 учителски проекта, допуснати да национален кръг от журито в състав: проф. Сава Гроздев, доц. Веселин Ненков, гл. ас. Бойко Банчев и др.

“Дуопол и олигопол на Бертран” e тeмaтa нa peфepaта, пoдгoтвeн oт Пeткo. Toй зae пъpвoтo мяcтo в нaпpaвлeниe “Финансова математика”. В разработката се представят обобщени случаи на задачи свързани с дуопол и олигопол на Бертран. Изведени са резултати показващи равновесията на Наш, концепция  създадена от американския учен и Нобелов лауреат по икономика Джон Наш,  и/или зависещи от тях фактори на всяка от разгледаните игри. В практиката се използват в икономиката, от различни фирми, при определяне на финансовата им стратегия. Те представят и различни икономически модели. Създадена е и програма, която при въвеждане на различни стойности във всеки случай проверява дали има равновесие на Наш.

От 30 април  до 4 май 2016 г. в Москва ще  се състои заключителният етап, в който ще вземат участие повече от 300 ученици от Беларус, България, Казахстан и Русия, а също учители и студенти от тези държави. Международното жури по традиция се оглавява от проф. Николай Розов – председател, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, както и зам. председателите проф. Татяна Сергеева, Академия за социално управление в Москва и проф. Сава Гроздев, Институт по математика и информатика при БАН.

Научни ръководители на Петко са Цеца Байчева и Кинка Кирилова-Лупанова.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.