Открит урок по повод предстоящия Национален празник на 3 март

Открит урок по повод предстоящия Национален празник на 3 март се проведе в кинозалата на ПМГ "Васил Друмев” – Велико Търново вчера. Той беше организиран от ръководството на гимназията и местния клон на НД"Традиция" и РИМ - Велико Търново.
 
Темата на урока беше "Униформи и въоръжение на българските хайдути, четници и опълченци”. Ученици от 9, 10 и 11 клас се запознаха с характерни мъжки носии, които са съставлявали облеклото на хайдутите от старопланинския район, както и с образци на четническа, опълченска, руска и казашка униформи и снаряжение.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
В залата бяха изложени и реплики на различни видове огнестрелни и хладни оръжия, използвани при боевете за национално освобождение. Сред тях можеха да се видят кремъчни и капсулни пушки и пищови, револвери, кулаклии, ятагани, саби, шашки.
 
 Учениците обърнаха специално внимание на първата българска военна награда – "Почетен знак за храброст”, която е била учредена от княз Александър I. Тя се е връчвала на български опълченци, които са удостоени с руския "Орден за храброст" по време на Руско-турската Освободителна война.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.