ОСМОКЛАСНИЦИ ОТ ПМГ ”ВАСИЛ ДРУМЕВ” С БРОНЗОВО НИВО В „МЕЖДУНАРОДНАТА НАГРАДА НА ХЕРЦОГА НА ЕДИНБУРГ”

Михаела Трънкова, Никол Атанасова, Дана Златева и Мирослав Андронов, вече са носители на бронзова значка на „Международната награда на херцога на Единбург”.
На 13.01.2016г. ученици от осми клас в ПМГ „В.Друмев”, във официална церемония, получиха сертификат за успешно покрито ниво бронз в „Международната награда на херцога на Единбург”. Сертификат за ниво бронз, връчи лично г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България, а значка за носител на ниво бронз, бе закачена на всеки участник, от посланика на Великобритания Ема Кейт Хопкинс.
 
 
 
 

 

 

Имаше и друг специален момент в тържествената церемония, фотографии на Михаела Трънкова бяха изложени в Централния военен клуб, където бе официалното награждаване на участниците от цяла България. Фотографиите са част от нейна изложба с благотворителна цел, която тя си бе поставила като основна цел в Наградата. 

Заедно с това Михаела подари на г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България, своя фотография- пеизаж от Джулай морнинг на Камен бряг, а също и на посланика на Великобритания Ема Кейт Хопкинс, фотография с портрет на момиченце - Лазарка, от село Еркеч, един от най-карсивите български обичаи.
Малко история за Международната награда на херцога на Единбург
Международната награда на херцога на Единбург е създадена в Обединеното кралство през 1956 г. Програмата е създадена с огромно внимание от малък екип, воден от Негово кралско височество херцога на Единбург, повече познат като Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт (по-късно лорд), лидер на първата успешна експедиция, покорила връх Еверест. Днес Наградта достига до млади хора в над 140 страни, предприели редица разнообразни, предизвикателни и доброволни дейности, следвайки личните си цели в своята Програма на Наградата. http://intaward-bg.org/
 
Екипът на Наградата в България. Хората, които ни карат да мечтаем и да следваме мечтите си и да си вярваме, че можем да ги превърнем в цели.
 
Мако история и за приключението в Наградата на нашите участници
Михаела, Никол, Дана и Мирослав, участват в Наградата за период от шест месеца, всеки се изправя пред свое предизвикателство, като си поставя своя цел, която трябва да реализира в края на шестия месец. Така всеки се конкурира само и единствено със себе си. Едно от трите направления се явява ключово и то продължава през всичките шест месеца, останалите две също са активни, но тяхната продължителност е три месеца. Във всяко направление, всеки участник си има ментор, който подпомага процеса на справяне
„Наградата на херцога на Единбург” се разпростира в три направления: развиване на умения, спорт и доброволчество. Коя от трите направления ще бъде основна всеки решава сам, според своя собствен интерес. Едни развиват умения в областта на спорта като Мирослав и Никол, други в областта на уменията като Михаела и Дана, но всеки си поставя цел, която трябва да постигне.
 Част от доброволчесвото и развиването на умения бе фотографската изложба, която Михаела направи с 32 фотографии, средствата от които бяха дарени на детенце със здравословни проблеми от основното училище на Михаела. Спонсор на изложбата бе г-жа людмила Илиева- адвокат, която прегърна идеята, а специален гост Васко Кръпката от Подуене блус бенд, все хора, които показват, че да искаш, може да означава можеш.

Това на което Наградата още учи е постигането на екипност. На всеки етап от живота си ние участваме в различни екипи, дали в ученическа възраст в класа или в зряла възраст в работна организация, винаги сме в един или друг екип и колкото по-рано усвоим умения за работа в екип, толкова по-успешни ще бъдем. И в тази връзка едно от направленията в които участваха всички заедно, бе доброволчеството. През лятната ваканция всички се включиха в боядисване на външни съоръжения за игра, пързалки и люлки и прилежащи части на детска градина „Елена Грънчарова”в Горна Оряховица, една част от участниците в Наградата са бивши възпитаници на тази детска градина, което даде още по-голям смисъл на идеята.

Приключенското пътуване в приключението на Наградата

След постигане на целите в Наградата, си има и подарък, това е приключенско пътуване. Целата е всички заедно да преминат през определен маршрут /задължително пеша и в непознат район/, да се направи бивак, да се разпънат палатки, да се напали огън и да се пренощува на открито. Една незабравима емоция, която участниците в Наградата преживяха точно в ноща на Хеуин.

 
Ако все още стои въпроса „Защо да участвам в Наградата?”

 Носителите на бронзова значка Михаела, Никол, Дана и Мирослав сега биха казали: Наградата на херцога на Единбург развива умения за целеполагане, последователност и стремеж за постигане на целите, все умения, които са необходими на всеки, които иска да постигне по-високи цели в съзнателния си живот. Да умееш да работиш е екип и да не се отказваш пред трудностите е другата голяма заслуга на Наградата. Инвесетиция, която  ще носи удовлетвореност и израстване.

За още ползи...? Наградата дава тежест при кандидастване в университети във всички европейски държави, защото сама по себе си, тя е обективното доказателство за всички тези качества.

Но най-голямата полза е в това, човек да повярва в мечтите си и дори да положи усилия да ги превърне в свои цели. Да повярваш, че можеш, ти дава смелост да опиташ!

Сега вече тези участници са включени в сребърно ниво на „Международната Наградата на херцога на Единбург” http://intaward-bg.org/ , пак част от мечтите е сремежа към сребърна значка, като признание за положените усилия.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.