„Поезията е вечна, както е вечна и нуждата от идеал в живота”- Николай Лилиев

    Поезията придава друг смисъл на живота - по-мъдър. Можеш да маскираш чувствата си с рими, да наредиш пъзела, разкривайки най-интимните и дълбоки чувства на любим автор, да съпреживяваш, да страдаш, да се вдъхновяваш отново и отново.

  С „малките репортери" от ПМГ "Васил Друмев" започнахме трескави интервюта. Много от учителите твърдят, че поезията и поетите са избутани в „мрачния ъгъл” на света, че след смъртта на последните огромни фигури в това изкуство, като Вазов, Вапцаров, Томас Елиът, Смирненски, Дебелянов, Яворов, Уистън Хю Одън, Й. Бродски, Пушкин, Д. Дамянов и много други- образът на великия световен поет като морална инстанция е на път да изчезне. Забързаното ежедневие, промяната в ценностната система, комерсиализмът и технологиите  се оказват главните виновници, лишаващи ни от критичност, отдалечаващи ни от духов-ността и етиката. Притъпяващи желанието да изразяваме себе си, да сме различни, да се развиваме интелектуално.

Припомнихме си, че лиричното изкуство озарява живота, разширява светогледа, лекува  душата. На 21- ви март, както подобава на едни млади съвременници, бидейки будители, издигнахме поезията от прахта на забравата...

Много ученици изявиха желание да участват в конкурса, посветен на поетесата Петя Дубарова, давайки воля на мислите, чувствата и таланта си. Разкриха своите  вълнения, съмнения и мироглед в часовете по литература чрез произведения, които бяха сътворили - предимно любовна лирика, - носеща в себе си първите трепети, бушуващата кръв, страстта.

Празникът за гимназията започна дни преди 21-ви. Една седмица, изпълнена с трескава подготовка - моливи, цветна хартия, стихотворения. Срещи, въпроси... Букет от имена на велики поети, четене, писане и безброй емоции.

И резултатът - нови приятелства, млади творци и нови знания.

Любими стихотворения на малки и големи чакат на вратите на класните стаи да бъдат прочетени и да приповдигнат настроението преди учебните занятия.  Деветокласниците - „Майстори на четката”, изпъстриха пространството с живописните си плакати, изготвени специално за светлия ден.

За първи път „Световният ден на поезията”се чества през 1999г. и ние, заедно с останалите училища, градове и държави по света, го отбелязахме подобаващо, доказвайки, че поезията и идеалите са значима, ползотворна и неизменна част от живота ни.

Калина Иванова, 9.Д клас

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.