Три проекта на ученици от ПМГ са класирани на Националния кръг по информационни технологии

   Реализираният от Хрисиан Петков от ПМГ „В. Друмев“ гр. Велико Търново и Йоан Маринов от ППМГ "Гео Милев" гр. Ст. Загора с ръководител Живка Стойчева, учител по ИТ от ППМГ "Гео Милев" гр. Ст. Загора, проект Mechanic.bg е класиран на националния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии в направление Интернет приложения. На областния кръг, който се проведе в ПМГ "Васил Друмев", проектът бе оценен от комисията с 96 точки от 100. Разработеното от двамата гимназисти е предназначено за специалисти в сферата на автомобилите, които искат да автоматизират процеса по уговаряне на срещи с клиенти, както и да рекламират автомобилните си сервизи пред правилната аудитория - хора с автомобили, нуждаещи се от услугите на сервиз. Mechanic.bg осигурява и директна връзка сервиз - клиент. Приложението разполага и с функционалност, предназначена за хората, притежаващи автомобили, която Ви напомня кога да смените маслото на автомобила си, накладките и другите консумативи по Вашия автомобил, както и да предложи най-добрия и близък до Вас сервиз. Всичко това можете да направите директно от смартфона си, тъй като Mechanic.bg разполага с мобилно приложение.

 

  Учениците от ПМГ „Васил Друмев“ В. Търново за поредна година се представиха отлично на олимпиадата по информационни технологии. На Областния кръг под ръководството на г-н Георги Игнатов, учител по информатика и информационни технологии, се явиха шестима ученици.

  В направление Мултимедийни приложения IX-XII клас училището беше представено от два екипа с по двама ученици, които са допуснати до Националния кръг.

  Теодора Славова и Цветина Борисова от X г клас са абсолютни фаворити с най-много точки на областния кръг във всички направления и във всички възрастови групи. Те получиха 97 от 100 точки за проекта си „Търновград - назад в историята”. Самият проект е изработен на Unreal Engine 4 и Blender и представлява виртуален 3D гид, който предлага разходка сред забележителностите на старата ни столица. За Националния кръг на олимпиадата ще са достъпни 4 обекта: Църквата „Св. 40 мъченици“, Художествената галерия „Борис Денев“, Църквата „Св. Димитър“ и Църквата „Св. Павел“. Веднъж стартирал приложението, потребителят може да се разхожда сред детайлните 3D модели на обектите, заобиколен от средновековна атмосфера, и да получи подробна информация за тяхното създаване: конструкция, събития и любопитни факти, свързани с тях, като има възможност за навигиране от първо или от трето лице.

  Вторият екип, класиран за Националния кръг, е отново в направление Мултимедийни приложения IX-XII клас. Това са Симеон Михайлов и Мартин Ангелов от 10 г клас. Техният проект „AltEn“, който е изработен на Unity Engine и Blender, завоюва 96 от 100 точки на областния кръг. Мултимедийното приложение цели да подсили  интереса към алтернативните (зелени) източници на енергия във време, в което глобалното затопляне и замърсяването на въздуха са много актуални и важни теми. Представени са основните източници на чиста енергия: вятър, вода и слънце. Към всеки тип енергия са изградени интерактивни 3D сцени с възможност за контрол от страна на потребителя. Включена е информация за устройството и за принципа на работа на различните генератори на зелена енергия, а също така и любопитна информация за развитието на алтернативните източници на енергия в България.

   Осмокласничките Катерина Тончева и Димана Стоянова от VIII г клас също се представиха отлично в направление Мултимедия V-VIII клас, но за съжаление националната комисия не ги допусна до финалния етап. Те участваха с проекта си „Открития, места и находки на древни цивилизации“, който на областния кръг журито оцени с 94 от 100 точки – най-висок резултат не само в това направление, но и сред всички ученици във възрастовата група V-VIII клас. Мултимедията представлява Adobe Flash приложение, даващо информация за най-древните и добре запазени творения на човечеството: Меса Верде, Чичен Ица, Тива, Стоунхендж, Великата китайска стена и н.т. Богатата информация е представена по атрактивен начин: с ефектни анимации и с над 150 изображения и видеоматериали. Има възможност за решаване на интерактивен тест с въпроси от различен тип, а накрая всеки може да се позабавлява със занимателната игра, изработена в MS Visual Studio на C#, чиято цел е чрез подреждане на пъзели да се отвори таен документ. Мултимедийният проект е предназначен за електронно обучение на учениците в часовете по История и цивилизация в гимназиалния етап, както и за извънкласни форми на обучение.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.