С огромна торта в ПМГ посрещнаха сребърния медалист от Менделеевата олимпиада

   „Моите съученици ме оставиха без думи. Благодаря им за подкрепата и съпричастността към моя успех“. Това са думи на дванадесетокласника Денислав Станчев, който бе посрещнат като истински победител от своите съученици в ПМГ „Васил Друмев“. Той се завърна със сребърен медал от Международната Менделеева олимпиада по химия, която се проведе в беларуската столица Минск. Момчетата и момичетата от класа на Денислав бяха приготвили различни видове сладки, както и голяма фото-торта със снимката на грамотата му от Беларус. 

 На олимпиадата в Минск, в изключителна конкуренция, българските представители са завоювали общо четири отличия – 3 сребърни и един бронзов медали. В 52-ото издание на престижния форум т.г. са участвали най-много държави в историята на състезанието – 130 участници от 22 страни. Постижението на четиримата младежи (Денислав, Петър, Евгени и Камен) е най-доброто представяне на страната ни до момента в Менделеевата олимпиада. Тя е известна със своята специфичност и висока степен на сложност на темите, съчетаващи актуални научни открития и последните достижения в различните направления на химията. Състезанието се провежда в два теоретични кръга, включващи по осем задачи, в рамките на пет астрономически часа. Експерименталният кръг е третият етап, в който през тази година участниците са работили върху качествен анализ на неизвестни вещества, органичен синтез, аналитично и кинетично изследване на химични процеси. На финала всеки участник е трябвало да защити и обоснове своите решения пред авторите на задачите от международната комисия.

  Сребърният медал на Менделеевата олимпиада осигурява на Денислав Станчев запазено място в най-голямото и престижно висше учебно заведение на Русия, в което са завършили шестима Нобелови лауреати – Московския държавен университет „М.В.Ломоносов“. Но абитуриентът от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” иска да учи медицина и сподели, че е решил да остане в България, за да подкрепи развитието на страната ни. Младежът е бронзов медалист и лауреат на 50-та Национална олимпиада по химия през тази година. Отличната му оценка – 6.00, се признава от всички висши учебни заведения в България и Денислав ще участва с нея при кандидатстването си в Медицинския университет в София.

  Преди броени дни стана ясно, че Денислав е постигнал отличен резултат на поредната контрола и влиза в представителния отбор на страната ни за юбилейната световна олимпиада по химия, която тази година ще бъде проведена в Чехия и Словакия.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.