Учители и ученици от ПМГ участваха в мобилност по програма Еразъм+

   От 13 до 17 май тази година се проведе втората мобилност по проект „Спорт и разнообразие“. Деветима ученици и двама учители от ПМГ „Васил Друмев“ участваха в дейностите по проекта в град Катерини, Гърция, заедно с ученици и учители от Франция, Италия, Малта и Полша.

   Дейностите започнаха с представяне на екипите и предварително подготвените презентации на тема „Олимпийски спортове“. Българските участници представиха „България и Олимпийските игри през 1988 година в Сеул“. След разглеждането на училището, физкултурния салон и спортните площадки, учениците бяха разделени в многонационални екипи и така участваха във всички дейности. Това им даде възможност да се сближат със свои връстници от други националности, етноси и религии, да научат повече за тяхната страна, култура и традиции. Спортните събития започнаха със загрявка в кръг и преминаха в приятелски турнир по волейбол в смесени екипи. Победители бяха всички, тъй като участваха, опознаваха се и се забавляваха заедно.

 

 

   Друго занимание беше „Лов на съкровища“, при което трябваше да търсят пликове със загадки и указания, които ги отведоха до мястото с последния плик. „Ловът“ приключи, а по време на играта те видяха красиви места в парка, статуи, църква и много животни, в ограждния и на свобода, като ему, пауни, и др. Последва ориентиране из града, като всеки екип получи карта с маршрут и използвайки уменията си за екипна работа, участниците откриха крайната точка.

 

 

   Всички посетиха Национален парк Олимп и научиха какви растителни и животински видове има на връх Олимп. Дъждът не уплаши никого и походът се състоя. Ученици и учители направиха седемкилометров преход от височина около 900 метра през тесни пътеки, мостчета скали и поляни.

 

   Културната програма включваше посещение до град Солун, крепостната стена и замъци, археологическия музей и пристанището, музей и археологически парк в Дион. Имаше и време за забвление: народна топка на плажа в Паралия и в Егейско море. След всички спортни игри учениците съставиха речник на спортове на езиците на всички участници и на работния език на проекта – английски.

 

 
 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.