НАСА хареса за БГ астронавт деветокласничката от ПМГ Калина Досева

Kalina_Doseva_10101411_129_0.jpg

Шестнадесетгодишната Калина Досева се завърна с медал за изключителни познания в областта на космическите науки от лагер на НАСА, проведен в Измир.

Калина е ученичка в девети клас на Природо-математическа гимназия "Васил Друмев", профил "Математически" с интензивно изучаван немски език, но най-голямата й любов са физиката и астрономията.

Интересът й започва още от дете. В последствие четири години се класира на националния кръг на олимпиадата по физика, и две на олимпиадата по астрономия.

За космическия лагер в Измир Калина кандидатства чрез Центъра за творческо обучение, като печели стипендия с есе на тема "На ръба на черна дупка". Тя определя учебно-тренировъчния център като специален, защото всеки участник е имал възможност да се качи на тренажори, които са използвани от Американската космическа агенция. 

Макар че е само на 16 години, Калина вече има ясен план за своето бъдеще - да продължи образованието си в STEM насоченост с физика в чужбина и едновременно с това да изучава задочно право в Софийския университет.

Цялата статия може да прочетете тук https://m.24chasa.bg/novini/article/10101391

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.