Кинка Кирилова и Магдалена Чаморджиева работят след часовете всеки ден с най-добрите математици на ПМГ

Двадесет момчета представляват разширения отбор по информатика на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Половината от тях са достатъчно добри, за да ходят по състезания и олимпиади и да печелят лауреатски звания. Как обаче става възможно това при тази натовареност на децата в училище? При безпаричието и неуредиците в системата и не на последно място при наличието на толкова неизброими и несравними с училището избори на днешните млади хора. 
„Спечелихме два проекта. Единият е по програма на Министерството на образованието „С грижа за всеки ученик”, а вторият е към Американската фондация за България”, лаконично отговаря Кинка Кирилова, на която математическата гимназия във В. Търново дължи успехите си в областта на информатиката през последните години. Така благодарение на средствата от МОНМ учениците ходят по олимпиади. Благодарение на Американската фондация за България момчетата наваксват това, което не могат да усвоят в часовете по информатика.
„Търновската математическа гимназия е единствената в страната, в която няма пети клас. Всички останали започват да подготвят децата си от пети клас, а ние приемаме нашите ученици след завършен седми. След това за три години те трябва да наваксат материал, който в останалите училища се изучава за шест”, уточнява г-жа Кирилова. Това обаче не пречи на нейните възпитаници да имат много по-добри резултати от останалите информатици в страната. 
„Информатиката се развива всеки ден. Появяват се нови алгоритми, които дават по-ефективни програми. Ние ги взимаме от интернет и ги даваме на децата”, включва се в разговора Магдалена Чаморджиева, която е пом.-треньор на отбора. Тя също е възпитаник на Кинка Кирилова и в ученическите си години е била сред най-добрите математици на гимназията.
ЦЕЛОДНЕВНА И ЦЕЛОГОДИШНА Е ПОДГОТОВКАТА НА БЪДЕЩИТЕ НАЙ-ДОБРИ ИНФОРМАТИЦИ НА БЪЛГАРИЯ. Много често момчетата на Магдалена Чаморджиева и Кинка Кирилова участват и в онлайн състезания, които са невероятна школа за тях. Тези състезания обаче винаги са нощем, защото се организират от САЩ, където часовникът върви със седем часа назад.
„ПРОГРАМИРАНЕТО Е ЗАНАЯТ И ЗА ДА ГО ОВЛАДЕЯТ, УЧЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ДЕНОНОЩНО. Първото състезание, което ни предстои, ще бъде във Велико Търново в края на януари – национално състезание по програмиране. Голямата ни цел обаче е олимпиадата”, разказва Кинка Кирилова. Олимпиадата е най-важна, защото точно тя дава студентски права на учениците и възможност да се борят за място в разширения национален отбор по информатика на страната ни. Трима са дванадесетокласниците – Никола Таушанов, Здравко Иванов и Павел Пенчев, които могат да станат студенти, без да ходят на изпити. И те вече са, защото са си спечелили правото да се запишат като първокурсници в шуменския университет. Никой от тях обаче няма да се възползва от това, защото амбициите им са по-големи.
СВЕТЛИН И ПРЕСЛАВ НАКОВИ И СТЕФАН АВРАМОВ СА СРЕД НАЙ-ПРОЧУТИТЕ ДЕЦА НА КИНКА КИРИЛОВА И МАГДАЛЕНА ЧАМОРДЖИЕВА. Братята Накови прославиха и себе си, и училището си, след като спечелиха и президентската награда за млади учени „Джон Атанасов”. Миналата година номиниран беше и Стефан Аврамов. „Светлин има две международни олимпиади по информатика, Стефан Аврамов също участва в две. Те успяха да влязат не само в разширения национален отбор по информатика, но и да се преборят да се състезават за България. А в отбора ни влизат само по четирима ученици от цялата страна”, изброява успехите на децата си Кинка Кирилова. Преслав и Светлин са печелили балканиади по информатика. Стефан Аврамов също има едно такова състезание зад гърба си.
Днес Светлин Наков организира напълно безплатно обучение на деца от търновската математическа гимназия в София. Момчетата и момичетата, които проявяват интерес, ходят всеки месец при него, за да усвояват последните открития в програмирането. Те трябва да си поемат само пътните, останалото е грижа на Светлин.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.