Тодорка Бонева - нещо повече от учител

Тодорка Бонева Русева - Радоева е родена в гр. В. Търново.

През 1973 година се дипломира в СУ "Св. Климент Охридски" - специалност "Българска филология". През 1989 г. завършва редовна целева специализация по "Литературоведчески и методически проблеми на обучението по литература". Преподавател по български език и литература в Природоматематическа гимназия "Васил Друмев" в град Велико Търново. Като базов учител по Методика на литературното обучение към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" участва в педагогически експерименти и апробация на учебници.
Носител на I квалификационна степен, номинация от СБУ в националния конкурс "Учител на годината - 2000", удостоена с почетно отличие на МОН - "Неофит Рилски" за дългогодишна цялостна, високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета.
През 2001 г. е наградена от МОН и Национална комисия по български език и литература за значими постижения в подготовката на участниците в XX национална юбилейна олимпиада по български език и литература.
Книгата й "Тихата победа на твореца" третира литературоведчески и методически проблеми, представляващи интерес за преподаватели, студенти, ученици.
Преподавателката представя публикации в издания на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Военен университет –гр. В. Търново, сборници на СБУ и РИО – и понастоящем.
През дългогодишната си учителска практика, г-жа Бонева е изградила образа на строг, но спреведлив учител. Тя дава всичко от себе си, ние учениците да се докоснем до красотата на литературата. Успехът при нея се дължи до голяма степен на нейната всеотдайност към красивото, на авантюристичният й дух и вечният стремеж да изследва нови хорисонти. В интервюто ще откриете тези нейни непознати за нас до този момент качества.

- Къде сте учили?

- СУ „Св. Климент Охридски”; Политехническа гимназия „Г. Измирлиев” – Г. Оряховица; Базово училище „Вичо Грънчаров” – Г. Оряховица; Основно училище „Бачо Киро” – В. Търново.

- Живели ли сте в друг град? Къде?
- Да. В Горна Оряховица, София, Ocean City – NY-USA, Ню Джърси.

- Някога искали ли сте да живеете в друга държава?
- Никога не съм мечтала да живея в друга държава, въпреки че много харесвам Западноевропейските.

- Кое Ви насочи към литературата и изкуството?
- По рождение съм хумани Тар. Приоритетите ми към хуманитаристиката се определиха още в началното училище. Най-важна заслуга за това има майка ми, която е ценител на това изкуство, но може би и генетично съм предразположена да го развия и разбирам, тъй като съм внучка по бащина линия на чудесния български писател Ангел Каралийчев. Че ще стана литератор зная още от първи клас. И за нищо друго не съм мечтала, въпреки че бях приета журналистика, право и всички останали филологии.

- Какъв стил музика предпочитате?
- Класическа, „Бийтълс”, рокендрол, народна, оперна, романтична, Бетховен, Григ, Менделсон, Бах и много други.

-Обичате ли да пътувате?
- Обожавам! Това е моята детска и студентска мечта и хоби.

- Къде сте ходили извън България?
- Не съм посещавала Австралия, Латинска Америка, Нова Зеландия и Африка. Във всички останали континенти съм пътувала от 26 годишна възраст. Била съм в Русия, Татарстан (1 месец), Израел, Пакистан, Турция, Румъния – 2 пъти, Гърция, о-в Малта, всички западноевропейски държави без Белгия, Холандия, Швейцария, Полша и Португалия. Била съм също е в САЩ –Ню Йорк, Вашингтон, Ниагара, Филаделфия, Атлантик Сити и Кейп Мей.

-Мястото, което искате да посетите в България ли се намира или в някоя друга държава?
- В България няма място където да не съм била, освен в гр. Лом (Северозападна България). Искам и се надявам да посетя още много любими места извън България.

- Имате ли интересни случки, които няма да забравите цял живот?
- Разбира се! Моят живот е достатъчно дълъг, а аз-прекалено внимателна, чувствителна и впечатлителна, за да притежавам хиляди спомени за добри, не достатъчно добри, а и лоши случки.

- През практиката Ви имали ли сте ученици-любимци?
- Да. Имала съм много. Който учител казва, че всички са му еднакви – лъже! В най-общ план, аз съм късметлия-учител. За всичките години ми се падаха предимно свестни, добри, талантливи, кадърни и много умни ученици. А те са вече над 1000 човека.

- Винаги ли сте искали да работите като учител?
- Да. Като преподавател във ВУЗ предимно, в никаква друга професия не съм се виждала или стремила, нищо друго не умея да правя по-добре от това да преподавам, обучавам и възпитавам. И не мога да се видя.

- Какъв е девизът Ви?
- Напред!

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.