Два златни медала за учениците от Природо-математическа гимназия на Ученическата секция на 51-вата Пролетна конференция на Съюза на математиците в България

От 5 до 8 април 2022 г. в гр. Трявна се проведе УЧЕНИЧЕСКА СЕКЦИЯ НА 51-вата ПРОЛЕТНА КОНФЕРЕНЦИЯ на Съюза на математиците в България. В нея взеха участие ученици от VIII до XII клас от най-елитните училища в страната с проекти по математика, информатика или информационни технологии върху избрани от тях теми. Проектите бяха индивидуални или в съавторство, самостоятелни или под ръководство на научен ръководител или консултант. По регламент те се рецензират предварително, а по време на Ученическата секция авторите ги представят пред журито и публиката и отново биват оценявани. Авторите на проектите, получили грамоти за отлично и много добро представяне, получават покана за участие в Лятна изследователска школа, като разноските им се поемат частично от УчИМИ.

Единствените допуснати от област Велико Търново до престижното събитие бяха учениците от ПМГ „Васил Друмев“ с научен ръководител г-н Георги Игнатов, старши учител по информатика и информационни технологии.

Давид Петков и Иво Недев от Хд клас, професия „Приложен програмист“, участваха с проекта „Военна академия“, което представлява обучителен софтуер за професионални очила за виртуална реалност „Oculus Touch”. Целта е да запали интереса на младежите към военното обучение, да се дадат знания за устройството и спецификациите на най-използваното в българската армия оръжие – АК-47, както и да придобият умения за сглобяването и разглобяването му по учудващо реалистичен и безопасен начин.

Делян Бойчев от Хв клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“, участва с „Animal Aid“ - първата българска web платформа, чрез която собствениците на домашни любимци бързо и лесно могат да се свържат с ветеринарен лекар, който да помогне на тяхното животинче. Уеб приложението дава възможност за комуникация чрез Live чат, запазване на час при лекар и организиране на дарения на средства за животни в беда. Също така има и форум, където потребителите могат да обсъждат различни теми, свързани с животните.

Габриела Димитрова от XIIа клас, профил "Математика с английски език",  представи „Lava Sandbox“ - проект в областта на тримерната компютърна графика за използване на физически базирано изобразяване чрез симулатор на частици за създаване на реалистично изглеждащи изображения.

Седеммесечният труд на децата, които същевременно подготвят проектите си и за Националната олимпиада по информационни технологии, беше високо оценен както от журито, така и от останалите участници. Давид Петков и Иво Недев получиха златни медали и грамоти за отлично представяне, а Делян Бойчев и Габриела Димитрова - грамоти за много добро представяне.

Конкуренцията беше изключителна - учениците от ПМГ „Васил Друмев“ се състезаваха с близо 40 участници от най-добрите училища в България:

 • СМГ „Паисий Хилендарски“, София;
 • МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив;
 • ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово;
 • ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, Кюстендил;
 • Американски колеж, София;
 • ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич;
 • 9 Френска езикова гимназия, София;
 • НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София;
 • ППМГ „Нанчо Попович“, Школа „А&Б'', Шумен;
 • МГ „Д-р Петър Берон“, Варна;
 • ПМПГ „Св. Климент Охридски“, Монтана;
 • МГ „Баба Тонка“, Русе.

Пожелаваме на учениците отлично представяне и на предстоящата Национална олимпиада, която ще се проведе през месец май.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.