Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ отпразнува своя 50-годишен юбилей

  С поредица от мероприятия Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, гр. Велико Търново отпразнува своя 50–годишен юбилей.

  Кулминацията на празника бе на 29 април, когато в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ се събраха гости, бивши и настоящи директори, учители и ученици.

  Празникът бе уважен от кмета инж. д-р Даниел Панов, народният представител и бивш възпитаник на гимназията арх. Йордан Терзийски, заместник областния управител доц. д-р Соня Будева. На тържеството присъстваха и заместник-кметът Нейко Генчев, началникът на РУО-Велико Търново инж. Розалия Личева, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, деканът на Факултета по математика и информатика към ВТУ доц. д-р Мариана Николова и др.

  По случай юбилея поздравителни адреси бяха получени от акад. Николай Денков – министър на образованието и науката и г-жа Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  В своето приветствие арх. Йордан Терзийски подчерта, че взема думата не като народен представител, а като ученик на гимназията. „През последните пет месеца се срещах с хиляди хора, но има една особена порода, с които говориш на един език. Обикновено се оказва, че тези хора са възпитаници на математически или  природо-математически гимназии. Затова се чувствам горд, че съм завършил ПМГ „Васил Друмев“ и благодаря на всички мои учители“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Заместник областният управител Соня Будева се върна назад във времето, припомняйки си  далечната 1985 г., когато като възпитаник на Втора гимназия е станала свидетел на сливането й с Математическа гимназия. „Това не беше просто административно сливане на две училища, а приемственост и общ дух“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   В своето обръщение кметът Даниел Панов каза: „Петдесет години отекват не само във Велико Търново и България, но и по света, защото хиляди лекари, инженери, архитекти, IT специалисти и други градят своята кариера навсякъде. Петдесет години учителите и директорите се стараха ПМГ да има този авторитет, който издига и авторитета на Велико Търново в сферата на образованието. Петдесет години нашите деца ни радват с успехите и постиженията си на международни и национални конкурси“.

  Даниел Панов благодари на учители, родители и ученици за неуморния труд през годините и каза, че Община Велико Търново предоставя сумата от 5000 лв. на ПМГ „Васил Друмев“ за оборудване на СТЕМ центъра. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   От своя страна директорът Ангел Гушев му връчи почетния знак на ПМГ. Той подчерта, че през последните три години доброто партньорство между гимназията и общината е довел до успешна реализация на важни проекти, подобрили съществено материалната база и условията – за енергийна ефективност на сградата, за създаване на първия във Велико Търново STEM център. Предстои и разширяване на училището за преминаване в едносменен режим на обучение.

  Плакети получиха и останалите официални гости.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   С поздрав към присъстващите се обърна и началникът на РУО инж. Розалия Личева, а началникът на Националния военен университет генерал Иван Маламов награди възпитаници на гимназията с грамоти за принос към висшето учебно заведение. „Прави ми впечатление с каква любов празнувате днешния празник. Това е най-големият показател за силата и духа на вашето училище. Искам да ви поздравя и да ви кажа, че силата на всяко училище зависи от духа, който има и личностите, които формира“, сподели бригаден генерал Маламов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  В своето обръщение директорът Ангел Гушев каза: „Всеки град има своя емблема, своя запазена марка, с която го разпознават. С високото качество на учебния процес и успешната реализация на своите възпитаници през последните 50 години в емблема на Велико Търново се превърна Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“.

  Създъдена със заповед на тогавашния просветен министър на 1 септември 1971 година Математическата гимназия отваря вряти за първия си прием от 180 ученици. Заредени с младежки порив и дръзновение, амбицирани да докажат, че са най-добрите директорът Никола Високов и учителите: Емил Петров, Иван Иванов; Георги Василев, Ангел Цветанов, Недялка Алексиева, Никола Джамбазов, Иванка Декова, Стефка Стефанова, Живка Дечева, Анастасия Тодорова и Петко Цапаров правят така, че скоро Гимназията става фактор, с който всички трябва да се съобразяват.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

   Липсата на собствена сграда води до чести премествания - в ОУ „П.Р. Славейков”, Строителен техникум, Езикова гимназия. През есента на 1985 година се осъществява обединението на Математическа гимназия с ОЕСПУ „Васил Друмев”, като от пролетта на 1988 г. и до днес училището носи името Природо-математическа гимназия „Васил Друмев”.

  През годините гимназията се е утвърди като водещо училище, което поставя в центъра на обучението своите ученици. В момента тя е модерно, иновативно, конкурентоспособно и привлекателно училище, гарантиращо качествено образование и предоставящо възможност за пълноценна реализация на своите ученици.

  С гимназията са свързали живата си поне три поколения великотърновци. Тук са учили или работили те, тук са учили техните деца, тук днес учат техните внуци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нека в дните, когато отбелязваме своя юбилей, да си спомним за думите на Васил Друмев, че науката е един от най-могъщите двигатели на човечеството. Нека се стремим да съхраним стремежът към познание, защото той гради утрешния ден - за да продължи да я има великотърновската Природо-математическа гимназия!“, 

  В празничния концерт взеха участие възпитаници на училището, Джуниър бенд, танцово студио „Динамик“, ученици от СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „П.Р. Славейков“ и ОУ „Бачо Киро“. Програмата завърши с изпълнения на вокалната и танцовата трупа на ДЮФА „Българче“, а на последното хоро се хванаха и много от присъстващите в залата.

 

 

 

 

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.