Май – месец на образованието, културата и духовността, 2022 година

      Осмокласниците  Андриан  Панев и  Симоне Чиприянова  се класираха на първо и второ място в обявения от Регионално управление на образованието – Велико Търново, в навечерието на  24 май конкурс за есе на тема  „България си заслужава да се потрудим за нея“ (Иван Вазов)

      Оригиналност и творчески подход (оригинален маниер на изразяване, оригинална сюжетна линия), адекватни художествени средства за въздействие върху читателя –това са критериите , по които те успяха  категорично да се преборят с другите участници в конкурса.

     „България днес заслужава да „изтупаме праха на достойнството ѝ“. Да поемем тежестта на изнуреното ѝ  тяло, обезкръвено, разпродадено, разграбено. Да я изправим на крака. Да вдигнем лицето ѝ нагоре, към безкрайното синьо на небето ѝ. И да я поведем напред. Към мястото на Европейската и световната карта, което е нейно по право и според дела и заслуги. Място- водещо и сред първите. Място, където синовете и дъщерите ѝ ще стоят с изправени рамене и гордо вдигнати глави. Защото хилядолетна майка България го заслужава. И децата ѝ го заслужават. Стига да си повярват, че могат. Стига да се потрудят за общото благо. Стига да протегнат ръка към своя брат и заедно да развеят знамената. С истински плам. И истински слова на гордост. В делниците. И не само на Шипка, а над всеки дом, над всяко училище и всяко село. За да се върне екотът на детските стъпки сред класните стаи. Да се върнат като прелетни птици хилядите, все още помнещи българското слово и зовящи се българи, па макар и през три морета отвъд. И тогава България ще изправи могъщия си ръст, засенчвайки онези, които години наред я превръщаха в свой слуга. Тогава аз, ти, той, тогава ние ще имаме правото да се наречем истински българи.“   /Адриан Панев –VIII в/

           „Аз направих своя избор!

„Питат ли ме де зората…“

Избрах да раста и живея в България!

Моята България – „…земя като една човешка длан… Но по-голяма ти не си ми нужна…“

Избрах да вървя смело напред и да не спирам да се развивам в науката!

Избрах да се докажа във времето като истински патриот!

Избрах да поема отговорността да бъда достоен гражданин! И добър човек!

Избрах да търся начини да дам своя принос и своята скромна лепта за светлото, стабилно и просперитетно бъдеще на моята родина! „   /Симоне Чиприянова-VIII в/ 

       Симоне Чиприянова  се класира на  първо  място  и в  XVII национален коледен литературен конкурс за есе на тема „Щастливият човек“, организиран от Столична библиотека и Народно читалище „Св. София 1997“.

      Учебната 2021/2022 година бе изпълнена с други участия и успехи на осмокласниците в конкурси за есета.  Денислава Конакчиева  от  VIII в се класира на първо място в конкурс на тема  „Пази природата-тя е наша. Засади дърво-направи добро!“,организиран от Национално сдружение“Св.Иван Рилски“.

                Достойно бе представянето на Михаела Петрова и Кристина Филипова в литературни конкурси.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.