Учители и ученици от ПМГ участваха в мобилност по проект “Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания” в Литва

  Необичайно слънчевият за сезона Вилнюс посрещна гости от Испания, Полша и България от 6 до 10 юни по проект на Еразъм+ „Техники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания“. Учениците и учителите от четирите страни участваха в среща под надслов „Способността да се създаде общност“ и това беше лайтмотивът на всички дейности.

 

   Започнаха в парка с игри за „разчупване на леда“ и до края на вечерта научиха много за останалите участници и общуваха свободно и без притеснения. На следващия ден разгледаха училището Vilnius International School, класните стаи, физкултурния салон, библиотеката и други.  Наблюдаваха и участваха в урок по биология с техниката „Свързване, разширяване, предизвикателство“, след което всички участници представиха аспекти от историята, географията и културата на страната си чрез презентации, интерактивни игри, обучение на полезни думи и изрази на собствените си езици и традиционни танци. Изработиха заедно гривни на приятелството и опознаха града, историята и забележителностите му  по време на играта „Търсене на съкровища“. Посетиха исторически и културни места във Вилнюс, Тракай и Каунас, като през цялото време използваха техниката „Виждам, мисля, питам се“, за да описват впечатленията си, търсиха доказателства дали твърдения за тези места и факти са верни или грешни.  По време на тези пътувания учениците от всяка страна научиха останалите на своя традиционна песен, научиха се и да приготвят традиционно ястие, наречено кибинай, след което разбира се, имаше дегустация. Пяха заедно на откриването на фестивала „Каунас пее“ и научиха традиционни литовски песни.

През последния ден на визитата се включиха в спортния ден по повод края на учебната година и се състезаваха в международни екипи в игри на народна топка, хокей на трева, футбол и хандбал.

Всеки ден избираха снимка от деня и с три изречения я описваха  - Виждам... , Мисля... , Питам се... . Така се научиха да се задълбочават върху факти, които биха подминали без техниката и биха възприели само като сгради, улици и хора; успяха да извлекат значение и смисъл, които не се виждат на повърхността.

Благодарение на техниките за визуализация на мисленето, културните посещения и спортните игри успяха да намерят много общи интереси с учениците от другите нации и да се сприятелят с тях така, че на раздяла имаше прегръдки, сълзи и обещания да поддържат контакт и да се видят отново някой ден.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.