Главният прокурор Иван Гешев се срещна с ученици от ПМГ „Васил Друмев“

  На 19 октомври 2022 г. главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна с ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“.
   Посещението във Велико Търново бе в рамките на образователната инициатива „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България.
   На срещата ще присъстваха още  Мирослав Овчаров - член на УС на Асоциацията на прокурорите в България  и прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново, и Людмил Маноилов - завеждащ Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Велико Търново.
   Главният прокурор изнесе лекция за върховенството на закона,  Конституцията и принципа на разделение на властите. Разясни каква е ролята на следствието, прокуратурата и съда като части от съдебната система и какви са обществените очаквания от прокурорската институцията. Той подчерта, че за да има силна държава, тя трябва да налага правила и те да се спазват, а за да се реализират и да успеята младите хора трябва да познават  законите, правата и задълженията си.
 
 

   Прокурор Мирослав Овчаров направи кратко изложение относно структурата и функциите на Прокуратурата в Република България, мястото й в съдебната система и цялостното значение на правосъдието за общественото развитие.
 
   Учениците активно участваха в дискусията, като задаваха въпроси на главния прокурор - за ролята на главен  прокурор при взаимодействието между  властите, за последствията от закриването на Специализирания съд и прокуратура, относно съдебните реформи, хакерските атаки и други актуални проблеми в обществото.
 
   Повече подробности от срещата може да прочетете тук.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.