Ученици и учители от ПМГ „Васил Друмев“ участваха в Националната ученическа конференция „Ода за свободата“

 

  Ученици от ПМГ „Васил Друмев“ бяха сред   300 участници  в шестото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет "Будител", който се проведе във Варна под патронажа на кмета Иван Портних. Със своите оригинални индивидуални проекти/есета и презентации/, отличаващи се с творчески подход и задълбочена изследователска дейност, те заслужиха правото си на 04.11 и 05.11.2022 г да участват   в Националната ученическа конференция на тема: "Ода за свободата",посветена  на 260-ата годишнина от написването на първото произведение на българската историография "История славянобългарска".
 
     Сред лекторите на двудневния форум бяха  проф. Кирил Топалов – литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация "Георги Ст. Раковски", проф. Димитър Веселинов – филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, Боян Ботйов -  историк, правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на ХРИСТО БОТЕВ, и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.
 
    Класираните на първо място в категория ЕСЕ –Андриан Панев и Симоне Чиприянова  от 9.в клас, представиха своите есета пред всички присъстващи. Откъси от своето есе, отличено със специалната награда на Историческия музей-гр.Варна, прочете Кристияна Стоянова от 9.б клас. Учениците и техният ръководител- Камелия Станчева, бяха удостоени с грамоти и плакети.
 
 
 
 
 
 
 
 
   Наградените ученици в категория ПРЕЗЕНТАЦИИ –Рая Цончева /първо място/ и Християн Долчинков  /поощрение/ представиха своите презентации. Те и техните ръководители- Деница Чернева и Николай Цонев, също бяха отличени с грамоти и плакети.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Признанието на авторитетното жури, както и думите на професор Кирил Топалов, че Търновската книжовна школа живее чрез труда на учениците и техните учители, задължават и мотивират за нови участия и нови успехи.
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.