Момчета, тръгнали към върховете на информатиката

Двадесет момчета представляват разширения отбор по информатика на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Половината от тях са достатъчно добри, за да ходят по състезания и олимпиади и да печелят лауреатски звания. 
Никола Таушанов е в 12 клас и е един от най-добрите състезатели на гимназията. Миналата година Никола успя да спечели дори студентски права, от които не успя да се възползва, защото беше малък. Тази година той се подготвя да влезе в националния отбор на България. Шансовете му са реални, защото миналата година участва в едно състезание заедно с отбора и зае петото място.„Тази нощ участвах в едно състезание по информатика и съм си легнал в четири сутринта. Но ми беше интересно”. „Аз имам компютър от седемгодишен и май от тогава ми харесва. Но реших, че информатиката ще бъде моето бъдеще едва когато влязох в математическата гимназия”.
За бъдещи състезания се подготвят още Пламен Начев, който е десетокласник, и двамата приятели Благовест Господинов и Ивайло Кирилов, които са в 11 клас. 
„Аз съм най-малкият в тази четворка и се състезавам от миналата година. Интересно ми е, защото с програмирането можеш да направиш всичко, като например да създадеш програма, която да открива най-краткия път от един град до друг”, обяснява Пламен.
„И аз бях много малък, когато започнах да вися във форумите в интернет. В началото не разбирах много за какво става дума, обаче ми стана интересно и реших да се просветя в програмирането”, разказва и Благовест. Впоследствие той станал вдъхновение за Ивайло и така двамата се озовали в отбора по информатика на гимназията си. 
Днес и четиримата имат успехи и амбиции да спечелят студентски права не само за български вузове, но и за чуждестранни.
„ПРОГРАМИРАНЕТО Е ЗАНАЯТ И ЗА ДА ГО ОВЛАДЕЯТ, УЧЕНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ДЕНОНОЩНО. Първото състезание, което ни предстои, ще бъде във Велико Търново в края на януари – национално състезание по програмиране. Голямата ни цел обаче е олимпиадата”, казва Кинка Кирилова. Олимпиадата е най-важна, защото точно тя дава студентски права на учениците и възможност да се борят за място в разширения национален отбор по информатика на страната ни. Трима са дванадесетокласниците – Никола Таушанов, Здравко Иванов и Павел Пенчев, които могат да станат студенти. И те вече са си спечелили правото да се запишат като първокурсници в шуменския университет, но никой от тях няма да се възползва от това, защото амбициите им са по-големи.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.