ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “ВАСИЛ ДРУМЕВ” посрещна гости по проект “Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания”

  От 28-ми ноември до 3-ти декември ПМГ „Васил Друмев“ беше домакин на четвъртата и последна мобилност по проект „Tехники за визуализация на мисленето като средство за повишаване на културните познания “. Гости на гимназията бяха 16 ученици и 6 учители от Полша, Литва и Испания.

  В първия официален ден на мобилността училището посрещна всички партньори в интерактивната си зала с приветствие на директора и с презентации за предходните мобилности в Испания, Литва и Полша. След това учениците, разпределени в 5 международни отбора, изготвиха речници с ключови за проекта думи, преведени на езиците на всички участници. Последва урок по ръченица и право хоро, като всички заедно танцуваха с удоволствие и настроение. След кратка почивка започна обиколка на училището, завършила в STEM центъра на гимназията, където ученици представиха проекти по информационни технологии.

  В следващите дни, отново разделени в международни екипи, учениците трябваше да изготвят концепция в отговор на въпроса „Как да се справиш с напрежението“, като използваха техниката „Изграждане на обяснения“. Освен това бяха наблюдатели, а след това и участници в открит урок по литература, в който редом с техниката „Изграждане на обяснения“, бяха приложени и „Виждам, мисля, питам се“ и „Какво те кара да кажеш това“.

 

 

 

 

 

 

  Последните дейности включваха изготвяне и представяне на презентации със снимки, направени от гостите по време на визитата им в България, като те трябваше да мотивират избора си на изображения и да завършат проекта си с техниката „Преди мислех... сега мисля“, свързана с предварителните нагласи на учениците и натрупаните впечатления и знания от мобилността.

  Освен ежедневните дейности по проекта беше предвидена и културна програма, включваща ексурзия до Етнографския музей на открито „Етър“, Дряновския манастир, както и посещение на мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов" и други забележителности в града.

 

 

  Особено вълнуваща бе последната вечер, която учениците от Литва, Полша и Испания прекараха в семействата на своите български приятели. Всички се разделиха с невероятно настроение, отново с песни и танци и установили приятелства с ученици от различни държави. 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.