Делян Бойчев от 11в клас ще представя България на Regeneron International Science and Engineering Fair в Далас, САЩ

  Един от носителите на голяма награда в тазгодишният Панаир на науката и иновациите Innofair 2023 е Делян Бойчев от ПМГ "Васил Друмев", гр. В. Търново. Панаирът се проведе на 21 януари 2023 г. в гр. София, а журито бе в състав доц. д-р Димитър Младенов, доц. д-р Христо Костадинов, д-р Жеко Найчов, доц. д-р Юлиан Цанков, доц. д-р Десислава Абаджиева и д-р Георги Шарков.

  Научният проект “Increasing Comuter Vision Models Interpretability”, който Делян представи на Панаира на науките и иновациите, е свързан с машинното обучение и по-конкретно с модели за класификация на изображения. В него ученикът доказва връзката между сигурността на тези модели с разбираемостта на техните решения.

 

  Панаирът се проведе в АККК “Сердика”, гр. София, където стана ясно, че Делян Бойчев е избран да представя България на Regeneron International Science and Engineering Fair - най-голямото в света СТЕМ състезание за гимназисти, с отбора си състоящ се от: Илияс Номан - зрелостник в СМГ, Радостин Чолаков, Никола Гюлев и Стефан Гайдаров, ученици в МГ “Акад. Кирил Попов”. Ежегодният международен панаир на науките ще се проведе от 13-ти до 19-ти май в Далас, щата Тексас. По темата Делян работи от август 2022 година под научното ръководство на Кристиан Георгиев - докторант в Масачузетския технологичен институт, и Христо Тодоров - студент в Станфордския университет.

 

 

 

  Проектът получи и първа награда в Ученическа научна сесия, организирана от Ученическият институт към БАН, която се проведе на 2-ри и 3-ти декември 2022 год. в БАН, гр. София.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.