С грижа за природата

На 03.04.2023г. ученици и учители от ПМГ „Васил Друмев“ участваха в инициативи, посветени на Седмицата на гората. По традиция тя се отбелязва в началото на месец април.

Организатори на събитието бяха горски педагози от горските и ловните стопанства на Северноцентралното държавно предприятие Габрово. В инициативите  участваха представители от ДГС Болярка, ДГС Горна Оряховица и ДЛС Росица.  

Тази година Велико Търново е домакин на Националната седмица на гората, а ПМГ „Васил Друмев“ е първото училище, в което стартираха проявите с участието на Милен Игнатов, Боян Топузов, Грета Радковска, Симона Коева и инж. Йордан Бобонков.

 

 

Доброволно участие взеха  младежи  от гимназията, които засадиха пет широколистни дръвчета от вида червен дъб в двора на училището.

Мероприятието започна с беседа, свързана с някои от характерните животинските видове, обитаващи местните горски екосистеми. Бяха представени интересни и полезни факти за благородния елен, елена лопатар (изкуствено заселен в България през 30-те години на ХХ век), за дивата свиня, за защитената шипоопашата костенурка, както и за  „възкръсналия“ европейски бобър, който се завръща по българските земи след 150 години. Г-н Милен Игнатов спомена, че тепърва предстои да бъдат изследвани и описани както ползите, така и вредите от неговото присъствие по нашите земи.

Ученици от IX и X клас се включиха и в множество интерактивни образователни игри под мотото: „Довери се на лесовъда“, организирани от специалисти лесовъди.  В тях младите хора работиха съвместно вдъхновени от необятните естествени процеси в природата.

По–късно на всеки ученик беше дадена възможност да използва и своята креативност в изработването на дървени медальони и глинени фигурки с отпечатъци от листни петури на различни растения.

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.