Единадесетокласникът от ПМГ Делян Бойчев представи Велико Търново на Международния панаир на науките в Далас с модели за изкуствен интелект

Delyn-1-800x445.jpg
На Международния панаир на науките в Далас тази година са присъствали 1800 участници от цял свят, като България е представена от четирима ученици, един от които е Делян Бойчев.
Панаирът е основан през миналия век и става международен в началото на 90-те години. България се включва в надпреварата от 2013.
Подготовката за участието на Делян започва от месец август 2022 година От тогава той работи по проект в сферата на машинното обучение. С него през януари 2023 година се явява на Българския панаир на науките и заедно с три момчета от пловдивската математическа гимназия е избран да представя страната ни в САЩ.
Проектът се нарича „Повишаване на интерпретируемостта на моделите за компютърно зрение“ и онагледява концепция, с която разглежда модели за изкуствен интелект, които са по-разбираеми и в същото време по-сигурни при използване в ситуации от реалния живот. Моделите за компютърно зрение, които разглежда, се фокусират върху специфични важни региони, за да вземат правилно решение, като тези обяснения наподобяват човешко възприятие. Научен ръководител на Делян е докторанта от Масачузетския технологичен университет Кристиан Георгиев.
Въпреки че не спечелил награда проектът предизвиква сериозен интерес у Асоциацията за напредък на изкуствения интелект.
Със същия проект Делян заема второ място в индивидуалното класиране от Националната олимпиада по информационни технологии, печели награда за отлично представяне от пролетната конференция на Ученическия институт по математика и информатика към БАН, както и първо място към ученическата секция към Българската академия на науките.
Атмосферата на това събитие наистина беше уникална. Другите ученици са изключително социални, имаха желание да се свържат с всички и да научат повече за страните. Беше много вълнуващо не само представянето на проекта, а и организираните събития, едно от тях беше размяна на значки“, сподели Делян Бойчев, който учи в професионална паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“. 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Милен Василев.