Природо-математическата гимназия отбеляза своята 40-годишнина

 

    С Ден на отворените врати на 21 ноември 2011 г. Природо-математическа гимназия “Васил Друмев” отбеляза 40 години от своето създаване. 

   Училището отваря врати на 1 септември 1971 г. Около 150 ученици, разпределени в две паралелки 9 клас и четири – 8 клас, влизат на първия прием. Днес учениците са 740, разпределени в 29 паралелки и 5 випуска. С тях работят 50 учители и 4 лектори. Младите хора са разпределени в профилите “Математика с английски”, “Математика с немски”, “Информатика”, “Информационни технологии”, “Биология и здравно образование” и “География и икономика”.

 

   С всяка следваща година се увеличава броят на абитуриентите, които продължават образованието си в университети в чужбина. През тази година от всички 149 випускници 32 вече са студенти зад граница. Те избраха различни специалности в престижни вузове във Великобритания, Германия, Холандия и Дания. Випускът е отлично представен в СУ, Техническия университет и УНСС в столицата, както и в медицинските вузове в София, Плевен и Варна. Немалка част от абитуриентите са се записали и във Великотърновския университет.

   Тържеството беше открито със слово на директорът Славка Симеонска. На него присъстваха заместник-областният управител д-р Любомира Попова, която е и председател на училищното настоятелство, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, началникът на РИО инж. Розалия Личева, директорът на Дирекция “Образование” в Общината Пенка Игнатова, заместник-деканът на Факултета по математика и информатика във ВТУ доц. д-р Мирослав Гълъбов и бивши учители и служители на гимназията.

   Във фоайето на гимназията бяха подредени изложба за живота и делото на Васил Друмев и изложба от живописни платна, представени от учителят по изобразително изкуство Пламен Бойчев. Учениците от профил “Биология и здравно образование” представиха експозицията с продукти на химия, без които ежедневието ни вече е невъзможно. Те се включиха и в атрактивното представяне на химичните елементи и техните съединения. Химиците присъстваха и на лекция на тема “Наночастици”, която им изнесе водещ преподавател от СУ “Св. Климент Охридски”. Младите хора от профил “География и икономика” заедно със студенти от ВТУ представиха географското образование у нас и в чужбина. Особено атрактивно беше туристическото ориентиране по математика и информатика, по време на което учениците решаваха и задачи. 

   В литературно-музикалната програма със свои творби и изпълнение се включиха над 25 ученици. Организирани бяха и спортни срещи по волейбол, тенис на маса и шах, в които достойни съперници на учениците от гимназията бяха техните връстници от ПМГ “Акад. Н. Гюзелев” в Габрово.

 

Снимки от събитието може да видите тук.

 

Всички права запазени 2012 ©. Администратори Николай Бабанов, Александър Джуров и Милен Василев.